Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Robosoutěž pro SŠ 2023

(Zbyněk Hamerník) Letos se populární soutěže v konstrukci a programování robotů ze stavebnice Lega zúčastnil rekordní počet čtyř školních týmů. Kromě obhájců loňského úspěšného týmu přibyl i dříve účastník základoškolské části soutěže.

Soutěž se konala v úterý 21. listopadu 2023 tradičně v Zenglerově poslouchárně v budově FEL ČVUT na Karlově náměstí v Praze (viz živý přenos). Všechny čtyři týmy při přípravě strávily znovu desítky hodin ve školní dílně s připraveným herním stolem, plánem a kostkami vytištěnými dle oficiálního 3D modelu. Výsledky ze závěru přípravy je opravňovaly k nejvyšším očekáváním, leč podmínky na místě je zčásti zradily a vedly k velmi nedeterministickému (i na poměry lego-robotiky!) chování připravených robotů. Přesto jsme opouštěli posluchárnu v dobré pohodě a v očekávání dalších ročníků.

Po základní části (viz výsledky) vypadl tým Bojoví mravenci kvintánů Kuby, Ondry a Matěje, tým oktavánů KRK robotics Jonáše, Filipa a Tomáše i tým Dobřemysl Štěpána ze 2.A a sextánů Cyrila a Adama. Ze sedmého místa postoupil do vyřazovací části tým Beroun Dynamics se septimánem Lukášem a sextány Adamem a Vojtou. Vyplatila se jim sázka na dřevěné kostky místo plastových. Po dvou kolech pavouka nakonec skončili na děleném 13. místě.

Všem účastníkům děkuji za vzornou reprezentaci školy. Zároveň patří poděkování hlavnímu organizátorovi soutěže panu Martinu Hlinovskému za podporu při vybavení stavebnicemi.

autor: hamernik / vloženo: pro 12, 2023