Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Ohlédnutí za Robosoutěží 2022

(Zbyněk Hamerník) Letošní účast školních týmů v Robosoutěži byla výjimečná. Jednak počtem zúčastněných školních týmů, jednak kvalitou jejich řešení a samozřejmě i úspěchem týmu septimánů. Zorganizovat setkání, na kterém by se soutěžící podělili se svými spolužáky o zážitky, bylo proto pro mne milou samozřejmostí.

2. února 2023 se tak sešli na třetí vyučovací hodinu kvinta, sexta a septima v sále, kde je čekaly všechny tři letošní týmy s připravenou prezentací. Setkání se neslo v uvolněném duchu, prezentující hýřili robotickým humorem, publikum s nelíčeným zájmem sledovalo jízdy robotů na improvizované soutěžní ploše a odměňovalo své spolužáky bouřlivým aplausem.

První vystoupil tým Ellipsis. Štěpán vysvětlil zadání soutěžní "basketbalové" úlohy, Adam popsal konstrukci robota a Cyril analyzoval kód svého programu. Po nich přišel na řadu tým Beroun Dynamics. Nemocného Vojtu zastali Adam s výkladem konstrukce robota a Lukáš s povídáním o jeho programování i o organizaci soutěže, o jejímž úvodním kole se můžete více dočíst v dřívějším článku. Z tohoto kola jsou dva dílčí záznamy k prohlédnutí buď na kanálu gymberoun.cz nebo celý záznam na kanálu ČVUT. Výsledky obou prvních bodovaných jízd i navazující vyřazovací části najdete zde.

Prezentaci uzavřel septimánský tým KRK Robotics. Filip, Tomáš a Jonáš mluvili o svém robotu a jeho přípravě doma i ve škole, o účasti v republikovém finále 16. prosince 2022, kde třetím místem dosáhli nejlepšího historického umístění týmu naší školy i o účasti v živém vstupu ve vysílání ČT24 o den později. Nezapomněli poděkovat škole za podporu při přípravě i účasti.

Výsledky z finále jsou k dispozici na webu soutěže, záznam celého finále na kanálu ČVUT (nervydrásající duel o postup do finále hledejte na časové ose 6:30:35 a předání cen v 6:55:02) a záznam z víkendového Studia 6 na ČT24 ze 17. prosince 2022 na ivysilani.

Děkuji všem studentům za vzornou reprezentaci a prvotřídní propagaci školy.

autor: hamernik / vloženo: úno 5, 2023