Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Za panem europoslancem Teličkou do Bruselu

„Chcete se podívat do Bruselu?" Tak zněla otázka, kterou nám začátkem března položil pan učitel Klimeš. Asi nikoho nepřekvapí, že naší odpovědí bylo jednohlasné „Ano!". Jak jsme se později dozvěděli, jednalo se o soutěž, ve které hlavní cenou byl právě zájezd do Belgie a do Evropského parlamentu v Bruselu.

Soutěž byla pořádána českým europoslancem Pavlem Teličkou a pravidla byla jednoduchá: měli jsme natočit krátké video a v něm netradičním způsobem vysvětlit, proč je pro nás Evropská unie důležitá a proč bychom měli do Bruselu jet právě my. Videa pak byla zveřejněna na YouTube a pět z nich, která získala nejvíce lajků, postoupila do finále, kde porota vybrala dva vítězné týmy.

Nejspíše si dokážete představit naši radost a překvapení, když nám přišel e-mail, ve kterém stálo, že ze 36 zúčastněných týmů jsme vítězi i my.

A teď už konečně k samotné cestě...

Vyrazili jsme časně zrána a po několika hodinách strávených v autobuse tu byla první zastávka – Frankfurt nad Mohanem. O Frankfurtu se prý říká, že je to nejvíce „zamerikanizované" město Evropy. A o tom jsme se také na vlastní oči přesvědčili. Takové množství mrakodrapů pohromadě ještě totiž nikdo z nás, kdo zatím nenavštívil samotný New York, ve svém životě neviděl. I když se nám to ve Frankfurtu líbilo, byla před námi ještě dlouhá cesta do Bruselu, kam jsme se dostali až pozdě večer.

Hned druhý den ráno nás čekala návštěva centra „hlavního města Evropy". Nejdříve jsme si i s průvodcem prohlídli bruselské náměstí a radnici a samozřejmě jsme nevynechali ani proslulého čůrajícího panáčka. Co si ale většina z nás nejvíce užila, byl volný čas, kdy jsme mohli ochutnat autentické belgické vafle a hranolky či nakoupit pravou belgickou čokoládu.

Odpoledne téhož dne jsme se vydali do parku Mini-Europe, ve kterém se nachází přes 350 modelů budov z různých částí Evropy. Hned poté jsme si prohlédli Atomium a naším večerním cílem bylo překrásné město studentů, Lovaň.  

Druhý den v Belgii jsme strávili prozkoumáním malebných historických měst, Antverp, Brugg a Gentu. Antverpy nás překvapily svým několikapatrovým vlakovým nádražím, ulicemi plnými obchůdků s diamanty a hlavně připojením k Wi-Fi, které bylo v celém městě úplně zadarmo! Bruggy, jimž se často ne nadarmo přezdívá „Benátky severu", nás okouzlily nespočetným množstvím vodních kanálů, zajímavých muzeí a galerií. Středověký Gent, jenž kdysi patřil k nejbohatším městům Evropy, nám zase dokázal, že i dnes má návštěvníkům co nabídnout. Nachází se v něm totiž nejvíce chráněných historických památek v celé Belgii.

Zlatým hřebem celého zájezdu ale byla návštěva Evropského parlamentu, kde jsme se v příjemné přátelské atmosféře dozvěděli mnoho nového nejen o práci českých europoslanců, ale i celkově o životě v Bruselu. Setkali jsme se tam dokonce i s Pavlem Teličkou, který nám trpělivě odpovídal na všechny otázky. Škoda jen, že měl na nás jen 12 minut, a tak jsme se s ním nestihli vyfotit. Poté jsme se vydali do multimediálního centra Parlamentarium, kde jsme měli možnost se zábavnou formou seznámit s evropskou politikou a cestou k evropské integraci.

Parlamentarium bylo poslední zastávkou naší výpravy a po nabitém pětidenním programu jsme se opět vrátili do poklidného každodenního života v České republice.

Výlet jsme si nesmírně užili a myslím si, že mnozí z nás Brusel ještě nejednou navštíví. Někteří snad i jako budoucí europoslanci.

autor: admin / vloženo: zář 20, 2016