Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Od knihy na jeviště: Zločin a trest

Pohled do temných koutů lidské duše na divadelní scéně

Dne 10. 5. 2024 jsme společně s 1. A vyrazili do Prahy, kde jsme měli možnost zhlédnout divadelní adaptaci slavného románu Zločin a trest od Fjodora Michajloviče Dostojevského v podání herců Divadla D21. Tato klasická literární perla, přenesená na jeviště, nám nabídla zcela nový pohled na dílo a provedla nás temnými uličkami lidské psychiky a morálky. 

Sraz byl v 9:00 přímo před budovou divadla a zanedlouho jsme se usadili v sále, kde nás okouzlila atmosféra očekávání. Nemuseli jsme čekat dlouho a za pár chvil jsme byli díky nádherně provedenému představení a hereckým výkonům vtaženi do světa Dostojevského, kde se potýkáme s otázkami viny, trestu, lidského svědomí a soucitu. 

Představení bylo zajímavě zpracované. Příběh vypráví o chudém studentovi Raskolnikovi, který zavraždil starou lichvářku a její sestru Lizavetu. Po tomto hrůzyplném činu sledujeme, jak se vyrovnává s vlastním svědomím. Děj představení se ale v určitých ohledech nedržel přesně knihy, takže někteří z nás byli zmateni, překvapeni a dovolím si říct, že i šokováni některými scénami, které se v originálním díle třeba ani neobjevily. Některým z nás na jevišti naopak chyběly určité postavy, které byly v divadelní adaptaci vypuštěny. Na druhou stranu, na divadelním zpracování je krásné právě to, že dává obrovský prostor fantazii a vlastním nápadům. Každý může představení vnímat jinak, jiným způsobem pochopit smysl použitých rekvizit či zvolené hudby, odnést si odlišný zážitek.

Po představení jsme měli jedinečnou příležitost setkat se s členy hereckého souboru a diskutovat s nimi. Herci nejprve odpovídali z pohledu postav, které hráli, a poté za sebe samotné. Některé otázky byly jednoduše a rychle zodpovězeny, jiné naopak rozpoutaly zajímavou a vášnivou diskuzi. Každopádně myslím, že jsme si tuto část všichni užili a hlavně nás přinutila se nad představením a jednotlivými scénami znovu zamyslet a do hloubky o díle popřemýšlet.

Celá tato akce se mi líbila, hlavně proto, že jsem si díky vizualizaci příběhu mohla děj lépe představit a přiblížit.

 

Alena Havlíková, Karolína Bílková - kvinta

 

 

autor: benesova / vloženo: kvě 21, 2024