Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Dobrodružná expedice DofE

Naši studenti mají za sebou po delší době první bronzovou expedici, zážitky z ní nám přináší Ondra Zděradička.

https://youtu.be/P70Yhi9hHSg

DOFE expedice do Podbrdska

Naše škola se po nějaké době opět stala součástí DofE a co že tato zkratka znamená? Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (The Duke of Edinburgh’s Award) je program, kde mladí lidé prohlubují či začínají s novými dovednostmi, sportem a dobrovolnictvím. Tak jako my, po dlouhé době opět noví „Dofáci“, kteří jsme se vydali na závěrečnou část našeho bronzového snažení, na dobrodružnou expedici. Jak to tedy v našem případě probíhalo?

V pátek před osmou ranní se naše skupinka 7 dofáků + paní Popelářová shromáždila na berounském nádraží, kde byla naše expedice slavnostně zahájena.

Nejprve jsme se dopravili vlakem do Kařezu, odkud jsme se vydali na sever k Čápskému rybníku a poté jsme se probrodili lesem přes vesnici Sirou na naši obědovou destinaci ve vesnici Těškov, kde se k nám přidala i skupinka místních hus. Po obědové pauze jsme se obklopeni krásnou zářijovou přírodou vydali směrem do Holoubkova. Po celou dobu naší expedice jsme zároveň vedle pěší túry plnili i naše hlavní poslání sbírat odpadky a třídit je. Nasbírali jsme několik desítek pytlů!

Závěrečná etapa prvního dne naší expedice byla poněkud poznamenána faktem, že do vesnice Borek, poblíž něho jsme měli ubytování, jsme museli jít asi 2 km po silnici. Kolem projíždějící řidiči z toho moc radosti neměli. Nakonec jsme k večeru úspěšně dorazili do Borku, kde jsme na domluveném místě přenocovali.

Večer i noc probíhaly klidně, ale ráno nastala krize, kdy jsme se doslova probudili zimou. Teplá ovesná kaše nás ale dostatečně zahřála, a mohli jsme pokračovat dále, kolem Žďárských studánek a vesnice Hůrky na vrchol Ohrada, kde jsme si připravili oběd.

Závěrečná etapa našeho putování byla již ve znaku příjemného lesního stínu a fantastických výhledů na naši cílovou destinaci, opět Holoubkov. Pravda, klíční kosti a bedra od neustálého nošení batohu již bolely, ale my jsme se nevzdávali. Naše odhodlání bylo odměněno, když jsme za doprovodu paní učitelky nastoupili opět do vlaku a těšilo nás vědomí dobře zvládnuté DofE expedice.

autor: popelarova / vloženo: zář 30, 2024