Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Naši studenti v Goethe-Institutu

(Jana Gabrielová) Secesní budova na Masarykově nábřeží v blízkosti Národního divadla zaujme oko leckterého milovníka architektury. Její historie je ovšem pohnutá. Až do roku 1990, kdy 3. října došlo k znovu sjednocení Německa, sloužila jako šedé, štěnicemi (rozuměj odposlouchávacími zařízeními) zaneřáděné velvyslanectví Německé demokratické republiky. Dnes je sídlem jedné z 92 poboček Goethe-Institutu, kulturní instituce Německa, jež se po celém světě snaží přibližovat veřejnosti německý jazyk a kulturu. Pořádají se zde kurzy německého jazyka, které je možné zakončit mezinárodně uznávanou zkouškou různého stupně. Institut navíc organizuje kulturní akce v podobě výstav, autorských čtení, filmových a divadelních festivalů.

Goethe-Institut se snaží zaujmout mladší studenty a připravuje specializované prohlídky pro školy. Ta naše se uskutečnila 26. září,  jenž je zároveň  Evropským dnem jazyků. Evropská unie se i prostřednictvím Dne jazyků snaží podpořit svou politiku jazykové rozmanitosti   (tzn. že by se Evropané navzájem měli dohovořit nejen globální angličtinou, ale také jazykem svých sousedů, např. němčinou.

S menší skupinkou studentů septimy a oktávy jsme v mlžném ránu dorazili do úctyhodné německé instituce. Program zahájil krátký, ale půvabný německý film o soužití mladého muže Gregora a jeho chromé babičky. I přes naléhání jiných seniorek se Gregor nenechá přesvědčit, aby babičku odložil do domova důchodců, ale za pomoci lehce fantaskního vynálezu jí naopak umožní proběhnout se po louce.

Poté nás pracovník knihovny Petr Mašát seznámil s fondem knihovny. Ten, kromě klasické beletrie zejména současných autorů v němčině i českém překladu, zahrnuje odbornou literaturu z oblasti literární vědy a společenskovědních oborů, jakož i nezanedbatelný počet německých filmů na DVD, knihy pro mládež, komixy a především řady učebnic, slovníků, zjednodušené četby  a časopisů pro studenty německého jazyka.

Po prohlídce knihovny jsme se přesunuli do druhého patra a prohlédli si výstavu věnovanou významné filosofce Hannah Arendtové. Na závěr jsme se pokochali malebným pohledem na vltavské nábřeží a Pražský hrad.

Zajímavou informací je i skutečnost, že Goethe-Institut je otevřenou kulturní institucí, kam se při pobytu v Praze můžete uchýlit,  přestože nejste členy knihovny. V příjemném prostředí zde můžete pročítat německá periodika, studovat či využít připojení na internet zdarma.

Knihovna Goethe-Institutu je otevřena od úterý do soboty. Navíc je k dispozici služba nazvaná Onlineleihe, tedy možnost vypújčit si část publikací přes internet, jež vám budou zaslány v elektronické podobě, aniž byste museli vážit cestu do Prahy.  

Více informací naleznete na https://www.goethe.de/ins/cz/pra/csindex.htm‎

 A nezapomeňte, v týdnu od 30. záři do 5.října se do Goethe-Institutu, jakož i do kterékoliv jiné knihovny  v ČR, v rámci Týdne knihoven můžete zapsat zdarma.

autor: admin / vloženo: zář 30, 2013