Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

4. A zasedla do senátorských lavic

(Zuzana Bauerová,4. A) Církevní restituce. Volební systém. Nové politické strany. Tomio Okamura. Na tyto a další problémy se v pátek 15. listopadu ptala v Senátu České republiky naše třída 4.A spolu s profesorkou Chocovou. Na otázky nám odpovídal senátor za náš region Jiří Oberfalzer.

Nejprve jsme si prohlédli velkolepé prostory Valdštejnského paláce, jednoho ze tří pražských paláců, ve kterých v současnosti horní komora Parlamentu sídlí. Průvodkyně nám připomněla osudy Valdštejna a vypodobnila ho v trochu jiném světle, něž jak ho známe z učebnic dějepisu. Obdivovali jsme nádherná benátská zrcadla, stropní výzdobu i portréty panovníků. Následně jsme se odebrali do zasedacího sálu, přestavěného v 90. letech z bývalé konírny. Zasedli jsme do senátorských lavic s hlasovacími tlačítky a s označením jmen a senátor Oberfalzer nás zde uvítal. Nejprve nás krátce vyzkoušel, co víme o Senátu, jeho funkci a chodu. Zároveň nám i vysvětlil, jak je možné, že teď máme o jednoho senátora méně. Pan Okamura byl totiž v nedávných volbách zvolen poslancem, vzdal se svého senátorského postu a náhradní volby v jeho okrese ještě nestihly proběhnout. Pan Oberfalzer při tom nezapomněl zmínit, že ačkoliv o sobě Tomio Okamura prohlašoval, že je nejaktivnějším senátorem, v Senátu promluvil všehovšudy jen jednou.

Pak už nás Jiří Oberfalzer vyzval, abychom my pokládali otázky jemu. Ačkoliv na nás atmosféra v sále působila lehce stísněně, přece jen se někteří z nás odvážili a položili mu několik otázek, na které nám ochotně odpověděl. Dotazy se týkaly například známé Lisabonské smlouvy, s jejíž přijetím pan Oberfalzer nesouhlasil.

Na závěr nás pozval do jednoho z vedlejších salonků, kde bylo připraveno chutné občerstvení. To byla doba ke zhodnocení akce, k výměně zážitků a postřehů.

Z návštěvy jsme si odnesli spoustu zajímavých poznatků a především jsme měli možnost seznámit se s místy, kde se spoluvytvářející zákony ovlivňující náš život.

autor: admin / vloženo: lis 25, 2013