Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Trocha historie nikoho nezabije

(Gabriela Šachová, 1.B) Kdo by byl řekl, že brýle a čočky mají svoji velmi zajímavou minulost. Historií tohoto dokonalého vynálezu nás 27. ledna 2014 provedl mistr oční optiky pan Tomáš Haberland, který svůj obor vystudoval v Kolíně nad Rýnem v Německu. Ukázal nám, že už Římané kolem roku 100 př.n.l. popsali problém, se kterým se setkáváme doposud - oční vady. Dříve to byly jen primitivní optické pomůcky, v dnešní moderní době to je nezbytná věc, bez které si stále víc a víc lidí nedokáže život představit. Přednáška plná zajímavostí a také důležitých informací nás nadchla a rozšířila naše znalosti z této oblasti.

Pan Haberland měl přednášku skvěle připravenou. Vyprávěl nám, jak už kolem roku 100 př.n.l. byl jeden Říman odkázán na své otroky, protože stářím ztrácel svůj zrak, nebo jak římský císař Nero používal smaragd pro sledování gladiátorských zápasů. Přesto principy zvětšení byly známy už od Ptolemaia. Je až neuvěřitelné, jakým vývojem brýle a čočky prošly. Od čtecích kamenů přes čočky upevněné v primitivních obroučkách jsme dospěli k dokonale propracovanému vynálezu, který usnadňuje život mnoha lidem. Přednáška obsahovala také zajímavost optického klamu. Pan Haberland se nám pochlubil svým výrobkem, ve kterém vytvořil optický klam - „oči, které nás stále sledují“. Šlo o oči nakreslené na papíře s čočkou, která je přes ně umístěna. Když jsme si dali výrobek před sebe a pohybovali jím zprava doleva a naopak, měli jsme pocit, že nás oči stále sledují. Bylo to úžasné! Z přednášky jsme si odnesli skvělé zážitky a chceme poděkovat také paní profesorce, která nám přednášku zajistila i samozřejmě panu přednášejícímu Tomáši Haberlandovi.

autor: admin / vloženo: úno 4, 2014