Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Setkání mládeže v Goslaru 4.8. - 14.8. 2014

(Marek Uksa, 3.A) Město Goslar, jedno z partnerských měst Berouna, uspořádalo mládežnické setkání. Studenti nebyli jen z naší země, ale i z Francie, Polska, Ruska a dokonce i z Izraele. Stejně jako loňské setkání mládeže v Brzegu (Polsko)i to letošní bylo provázeno jedním velkým tématem, kterému jsme se věnovali po celou dobu pobytu. Téma bylo zaměřeno na novinářskou práci, především na psaní článků.

Někteří z nás si však vyzkoušeli i práci s kamerou nebo se dokonce posadili na místo hlavního šéfredaktora. Byli jsme rozděleni do několika skupin, z nichž každá měla psát krátké články o daném odvětví, např. o sportu, výživě či o módě. Skoro každý den jsme se přesouvali do tamní školy, kde jsme měli k dispozici počítače a další technické vymoženosti. Skupiny byly jazykově různorodé, a tak jsme uplatnili naše znalosti angličtiny. Pobyt se netýkal jen novinářské činnosti, ale užili jsme si i hodně zábavy. První dva dny jsme grilovali, přičemž jsme navázali vztahy s francouzskými, polskými a izraelskými studenty. Se studenty z Izraele to bylo ze začátku trochu těžší, protože s námi nebydleli v Jugendherberge, bydleli v rodinách. Mezi další aktivity patřila třídenní návštěva Berlína. V Berlíně jsme kupodivu nenavštívili známé památky, ale spíše jsme se pohybovali po chudinských čtvrtích, a tak jsme viděli i stinnou stránku hlavního města (např. prodej drog na ulici za bílého dne). Tato trochu děsivá prohlídka města měla svoji novinářskou myšlenku. Získané údaje jsme potom různě zpracovávali a následně publikovali. Naše sbližování neprobíhalo jen ve workshopech s novinářskou tématikou, ale např. v lanovém centru nebo při koupání v jachtařském klubu. Náš celkový program byl vyplněn spoustou doprovodných akcí, a tudíž jsme neměli šanci se nudit. Největší český úspěch přišel při hraní Geocachingu. Na začátku nám sice rozdali GPS lokátory a mapu se souřadnicemi, ale náš tým byl natolik zkušený v této hře, že jsme vyhráli i bez lokátoru.

Na konci celého programu byla závěrečná prezentace práce, kterou jsme vypracovávali ve workshopech. Mezi vážené hosty, které jsme na akci přivítali, patřil starosta, zástupci města a další významní partneři, kteří se na akci podíleli. Každá skupina prezentovala svoji vykonanou práci a sklidila velké ovace. Na úplném konci představování naší práce bylo malé zpestření v podobě video pozvánky do našeho města. Ano, právě zde by se mělo konat další setkání partnerských měst v roce 2015. Celé klání bylo zakončeno diskotékou s bohatým rautem.

Celkový pobyt v Goslaru nebyl jen o poznávání a učení se jazyka, ale o navázání přátelství se spoustou zajímavých lidí. Sice mluví jiným jazykem a ctí jinou kulturu, ale alespoň jedna osoba přirostla k srdci každému z nás a doufáme, že se setkáme příští rok v našem městě. Celé setkání bylo hrazeno z dotací EU za účelem sbližování a rozvoje mládeže.

Z naší školy se této akce zúčastnili: Vojtěch Tomášek, Viktor Podstavka, William Eberlein, Marek Uksa, Alexander Haberland, Anna Malá, Marta Holečková, Anna-Marie Bergerová, Kamila Karásková a Iveta Haberlandová jako pedagogický doprovod.

autor: admin / vloženo: zář 11, 2014