Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Den finanční gramotnosti - jak jsme se učili vydělávat

(Kristýna Pechová, Kvinta) V listopadu se naše třída zúčastnila hry „Finanční svoboda“. Tato stolní hra je vlastně podobná hře Monopoly nebo Cashflow, ale je v trochu obecnějším světle. První den nás pravidlům učila asistentka, druhý den s námi byly jen paní učitelky. Rozdělili jsme se do skupin a hráli po dvojicích. V pondělí jsme se spíše rozkoukávali a zjišťovali, jak věci chodí, v úterý jsme se už byli rozehráli naplno. Dohromady jsme si zahráli čtyřikrát, vítězem byl ten, kdo měl na konci nejvíce peněz. „Finanční svoboda“ měla za cíl nám osvětlit, jak to ve světě financí chodí, na co dávat pozor, čeho využít k obohacení...

Celkově si myslím, že orientace ve financích je jedna z nejdůležitějších dovednosti, ale také jedna z nejhůře získávatelných. Zpravidla nás poučí jen léta zkušeností, ale tento projekt se nás snažil alespoň trochu připravit na budoucnost. Troufám si říct, že každému z nás tyto dva dny strávené hrou něco daly. Přinejmenším jsme se dozvěděli o různých druzích investic a o hospodaření s rozpočtem.

Přestože mě to všechno velmi poučilo, v jednom ohledu jsem viděla nedostatek. Vyhrát mohli prakticky jen ti, kteří ve velkém skupovali akcie, které potom po celou hru jen vzrůstaly. Za celou dobu jsme nezažili žádný velký pokles, což mi přijde divné. Konzervativní hráči, kteří investovali opatrně, skončili na posledních místech. Vyhrát mohli tedy jen ti, kteří nakupovali akcie ve velkém.

Akcie se zde zdály jako naprosto skvělé, řekla bych však, že v reálném životě si dvakrát rozmyslím, jestli do nich budu vůbec někdy investovat.

autor: admin / vloženo: pro 14, 2015