Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Jak je důležité být v Chebu…

(Erik Papík, 4.B) Mnoho studentů si stěžuje, že nemají rádi dějepis a historii. Učení se dat, historických osob, které jsou již dávno po smrti, a událostí, které jim nic neříkají. Opak je však pravdou, jak dokazuje největší dějepisná soutěž v Česku a na Slovensku.

Studenti 75 gymnázií se sjeli v Chebu, aby změřili své (vědomostní) síly s ostatními. A skutečně, v této soutěži nejde o pouhé učení se faktů zpaměti, ale o komplexní pochopení dějin. Pochopení toho, co formovalo jak český, tak slovenský národ napříč jejich historií. Téma období protektorátu poskytlo obzvláště zajímavý pohled na světlé i tmavé stránky našich národů. Otázky byly opravdu těžké, s některými by měli problémy i vysokoškolští profesoři, jak bylo mnohokrát řečeno během soutěže, a jejich zodpovězení vyžadovalo pečlivou přípravu.

Další informace a průběžně i fotografie najdete na:
http://dsgymn.gymcheb.cz/

Letošní rozpočet se zastavil na částce dva a půl milionu korun. I toto číslo dokazuje, o jak prestižní soutěž se jedná. Na vítěze čekaly ceny v podobě notebooků, tabletů, tiskáren, mobilů, knih a mnoho dalších. Důležité ale není nějakou z těchto cen vyhrát, důležité je do Chebu vůbec postoupit. Každý z účastníků obdržel knihy v hodnotě několika tisíc korun, diplom, 16 gb flashku od ministerstva a ubytování v hotelu (my jsme byli ubytováni ve Františkových Lázních). Tolik k materialistické stránce soutěže.

Organizátor soutěže, pan Mgr. Miroslav Stulák, si zaslouží velký obdiv. O chod celé soutěže se totiž stará úplně sám, sám objíždí sponzory, komunikuje se školami a všechna práce ho stojí velké množství sil a trpělivosti.

V samotné soutěži záleží na maličkostech a člověk musí pojmout velký objem informací. Když bych porovnal dějepis na škole s přípravou na tuto soutěž, je zde patrný značný rozdíl. Ani zdaleka zde neplatí pravidlo „naučit, odříkat, zapomenout“. Díky mnoha dokumentům, rozhlasovým nahrávkám a kvalitní literatury (jako např. román Dva proti říši), je možno historii lépe pochopit a uvědomit si, že za fakty je něco víc než pouhá písmenka a číslice.

Přestože náš tým skončil ve druhé třetině soutěžících, jsme velice rádi, že se nám povedlo do finále probojovat a zažít atmosféru největší olympiády v Česku a na Slovensku na vlastní kůži. Tímto bychom také rádi poděkovali paní profesorce Daně Benešové, které nás k soutěži přivedla. Účastnit se dějepisné olympiády v Chebu pro nás bylo velice cennou zkušeností.

autor: admin / vloženo: pro 8, 2015