Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

O energiích, obnovitelných zdrojích, jaderných elektrárnách a radioaktivitě - přednáška

Naši školu pravidelně navštěvují mluvčí jaderné elektrárny Temelín a ČEZu.. Stejně tak pravidelně studenti chtějí navštívit a vidět tento provoz – JET – na vlastní oči. Jak na studenty zapůsobila prezentace nejen problematiky využití jaderné energie, si přečtěte v následujícím článku.

Dobrú prednášku vidí človek málokedy. Ale výbornú, tu vidí naozaj zriedka. Myslím si, že kolegovia z ČEZu dokázali podať informácie nie len náučnou formou, ale aj zábavnou a hlavne zaujímavou. Napríklad to, že modifikovaná slama má väčšiu rádioaktivitu než urán, sa študenti dozvedeli až potom, ako medzi nimi vyššie menované predmety dokolovali. Niektorí vypadali prekvapene, ale to asi kvôli tomu, že sa stránili uránu viac než „obyčajnej“ slame. Taktiež fakt o tom, že ľudské telo je vďaka svojmu zloženiu jedným z najlepších izolantov radiácie, bol dokázaný dobrovoľníkom a myslím si, že si to každý, kto to predtým nevedel, určite zapamätá. Voda je celkovo najlepším izolantom a je používaná aj v moderných jadrových elektrárňach, ako sme mohli vidieť na obrázku jednej z nich. Prednáška ale nebola obmedzená iba výkladom. Kolegyňa z ČEZu komunikovala prostredníctvom diskusie medzi študentmi, a tým v nich prebudila väčší záujem (a taktiež pridávala menšie odmeny v podobe letáčikov). Najzaujímavejšiu časťou bolo popisovanie katastrof, kde sme sa dozvedeli, prečo je bezpečnosť v jadrových elektrárňach tak dôležitá a ako je možné, že došlo k havárii v Černobyle. Súčasťou prednášky boli aj informácie o obnoviteľných zdrojoch a o tom, ako mrháme energiou, ktorá sa nám zdá ľahko dosiahnuteľná, ale v nasledujúcich rokoch môžeme mať s jej nedostatkom veľký problém. Nedielnou súčasťou bola aj alternatíva jadrových elektrární v podobe generátorov plazmy. Ta by mohla byť bezpečnejšia už len z toho dôvodu, že po presiahnutí hranice znesiteľnosti nedôjde k nijakému výbuchu. Zatiaľ ale žiadne podobné prístroje nie sú k dispozícii, pretože ich konštrukcia vyžaduje obrovskú technickú náročnosť. Záverom snáď len toľko, že sa jednalo o naozaj výbornú prednášku, ktorá dokázala udržať moju pozornosť od začiatku až do konca.

Erik Papík, 2. B.

Chtěl bych zmínit pár slov o pondělní přednášce na téma energie. Výklad byl veden zkušenými a vzdělanými lidmi z ČVUT, kteří, alespoň dle mého názoru, odvedli svou práci bravurně. Řekli nám o energetice všechno, jak ji získat a dobře využít pro naše dobro. Zmínili všechny důležité zdroje se všemi výhodami a nedostatky. Přednáška byla doplněna o zajímavou praktickou část, kde nám bylo předvedeno, jak funguje např. barometr, nebo solární panel. A to všechno, co vykládali, bylo přehledně sepsáno na plátně v pozadí. Myslím, že i studenti, kteří si obvykle na přednášky příliš nepotrpí, se bavili. Byla celkově jedna z nejzajímavějších vůbec. Velmi rád se zúčastním další takové prezentace a besedy.

Jakub Pszczólka, 2. B.

V pondělí dne 3.2.2014 proběhla v sále našeho gymnázia přednáška o způsobech výroby elektrického proudu a o jejich výhodách a nevýhodách. Kromě rozsáhlého množství informací se s námi přednášející Šárka Vondrová podělila i o své vlastní bohaté osobní zkušenosti, které přednášku příjemně zpestřily. Jakožto člověk zajímající se o energetiku jsem opravdu ocenil, že jsem se mohl zúčastnit a rozšířit tak své znalosti o oboru, kterému se chci v budoucnu věnovat.

Patrik Březina, 2. B.

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/jaderne-elektrarny-cez/ete.html

autor: stepnickova / vloženo: úno 17, 2014