Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Na devonském útesu v roce 2013

Evropské mineralogické dny jsou vítanou možností navštívit se studenty běžně nedostupné „destinace“ Velkolomu Čertovy schody. Zvlášť, když je nabízen tak bohatý a výborně synchronizovaný program – komentované exkurze v Geoparku muzea, výstava naprosto unikátních zkamenělin ze soukromých sbírek českých profesionálních, ale hlavně amatérských paleontologů a prohlídka velkolomu završená možností zblízka si osahat důlní techniku, projet se v Toyotě a dát si něco na zub :o) Letos jsme se na devonském útesu pobavili se studenty sekundy a 1. B.

Exkurze očima studentů sekundy:
V pátek 24.5. jsme s moji třídou absolvovali dvě zajímavé exkurze. První exkurze probíhala v muzeu Českého krasu a druhá v lomu Čertovy schody. V muzeu jsme se účastnili komentované prohlídky o Barrandienu a zkamenělinách. Následně jsme se autobusem přesunuli do lomu, kde na nás již čekali tři průvodci, kteří nám stručně pověděli o lomech. Ovšem k druhé z těchto dvou patřila i ukázka vozů značky Toyota. Konkrétně se jednalo o modely Landcruiser a Hilux. A jelikož jsou auta mým koníčkem, tak mě to zaujalo ze všeho nejvíce. V těchto vozech byla možnost svézt se s profesionálními řidiči, kteří nás provezli po tamních kamenitých cestách plných bahna, štěrku a louží. Stály se doslova fronty na projížďku v těchto vozech. Znamenalo to pro mě zážitek, na který ještě dlouho nezapomenu. Tento výlet se mi skutečně líbil a byl to velmi fajn den.
(Matěj Blín)

V pátek 24. 5.2013 jsme se vydali na výlet do velkolomu Čertovy Schody. Sraz jsme měli u muzea Českého krasu v Berouně. V muzeu jsme si poslechli přednášku o horninách a zkamenělinách. Poté jsme se vydali autobusem do Velkolomu. Po příjezdu jsme dostali helmy a byli jsme odvedeni na vyhlídku, kde jsme dostali další přednášku. Po přednášce nás autobus odvezl na další vyhlídku, kde jsme si poslechli přednášku. Poté nás autobus odvezl na dno velkolomu. Na dně bylo pro nás přichystáno jídlo a pití. Na dně lomu byla i důlní technika a auta toyota hilux a toyota land cruiser, ve kterých jsme se mohli svést. Výlet byl ukončen v 13:20 na autobusové zastávce Nad Bránou v Berouně.
(Robert Anděl)

Minulý pátek jsme skoro všichni ze třídy šli na naučný výlet. První zastávka byla v muzeu Českého krasu, kde jsme se dozvěděli něco o Barrandienu a zkamenělinách. Poté jsme se autobusem přesunuli na druhou zastávku - lom Čertovy schody. Dozvěděli jsme se zde základní věci o lomu a následovalo malé, ale dobré občerstvení s projížďkou v Toyotě. Den jsme si všichni určitě užili.
(Tereza Prokešová)

Fotografie najdete v PowerPointových prezentacích Denisy Váňové, Natalie Onderkové, a Terezy Roztočilové a Katky Křížové.

autor: stepnickova / vloženo: čen 7, 2013