Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Gepard, Eskalátor, Diagnostik a PRUT aneb testování studentů tercie a kvarty ve školním roce 2012 – 2013

Prioritou školy je připravit studenty na současný trend ve způsobu hodnocení dosažených výsledků ve vzdělávacím procesu tj. testování on-line. Již několik let využíváme většinu nabídek, které poskytuje nejen společnost SCIO, ale i jiné organizace a firmy. A studenti mají možnost porovnat svoje výsledky nejen v rámci třídy, ale i ostatních škol v okrese, kraji a republice. Dosažené výsledky naše gymnázium obvykle řadí na první příčky z desítek a stovek testovaných škol.

V letošním školním roce proběhlo testování Eskalátor.

Testování Gepard (www.gepard.scio.cz) porovnává informační gramotnost studentů 9. ročníků a kvarty víceletých gymnázií. Kategorie INFOprofík,INFOznalec, INFOuživatel, INFOprůzkumník a INFOzačátečník vtipně hodnotí dosažené výsledky. V kvartě se nachází 22 INFOprofíků a 10 Infoznalců. Celkově naše kvarta v letošním roce obsadila ve srovnání v rámci ročníku v celé ČR 11. místo ze 407 škol. Srovnání v rámci gymnázií představovalo získání 10. příčky ze 46 zúčastněných gymnázií. A srovnáním v rámci celé ČR bylo obsazení 11. místa ze 742 zúčastněných škol.

Společnost pro kvalitu školy, o. s. nabízí již ve druhém školním roce v rámci projektu „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků se zaměřením na jejich rozvoj“ (http://www.kvalitaskoly.cz) možnost testovat kvartány v oborech český jazyk, člověk a příroda, matematika a cizí jazyk (angličtina, němčina).

Poprvé v letošním školním roce společnost CCA Group. a. s. a společnost SCIO se svými partnery nabídla školám testování problematiky průřezová témata ve výuce a to pro pro 8.a 9. ročníky ZŠ tj. tercie a kvarty víceletého gymnázia.. (http://www.prurezovatemata.cz).

Průřezová témata (osobnostní a sociální výchova, výchova demokratického občana, multikulturní výchova, environmentální výchova, mediální výchova, výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech) jsou zařazena vhodně do různých předmětů v průběhu vzdělávání.

Všech těchto testování se zúčastňujeme. Student okamžitě ví, jakých výsledků v jednotlivých oborech dosáhl často i s informací o místě, kde chyboval. Studenti kvarty tyto testy realizovali v týdnu od 18. do 22. února 2013. Na výsledky čekáme.

autor: stepnickova / vloženo: úno 22, 2013