Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Cherry rajčátka z Izraele

(Julie Šimůnková, 3.A) ,,Co vás první napadne, když se řekne Izrael?‘‘, začíná svoji prezentaci zástupce vedoucího diplomatické mise Izraele, Eran Shmuel Yuvan. Nervózně ze sebe soukáme odpovědi typu ,,technologie, moře, šabat,...‘‘. Nikdo z nás neřekne ,,genocida, nacisté, Hitler‘‘. Zdá se to nevhodné. Nicméně buďme upřímní, koho z nás jako první nenapadne právě smrt milionů Židů? Musím říct, že podobné škatulkování je pro jakýkoliv stát skutečným prokletím. Izraeli je sice teprve 67 let, ale snaží se ze všech sil zbavit se nálepky národa mrtvých. Mluvíme zde o zemi, která nám dala ICQ a cherry rajčata! Tyto zásluhy zůstávají nicméně bez uznání.

            Myslím si, že právě v tomto tkví hlavní síla přednášek, jako ta, které jsme se zúčastnili. Pan Yuvan nám ukázal, že izraelský lid už dávno není zdecimovaným, porobeným národem. Ale má v sobě ohromnou inteligenční sílu, a to především v technickém vývoji.  Naprosto průlomovou technologií je například exoskeleton – zařízení, díky kterému mohou lidé po zranění opět chodit, či tzv. CardioARM, robot umožňující podstoupit operaci srdce bez nutnosti otevřít hrudník pacienta. A byli to právě izraelští vědci, kdo objevili lék na malárii.

             Jak sám pan Yuvan řekl, ne vše v Izraeli je perfektní. Nesmíme ale opomenout, že se jedná o vyspělou, krásnou zemi, která si rozhodně zaslouží naši pozornost.  Těžko říct, zda jediná přednáška stačila k přetransformování našeho smýšlení o tomto státě, ale rozhodně ho změnila. A snad i vy, samotní čtenáři,  budete pojem Izrael vnímat jinak, například když si dáte zmíněné cherry rajčátko.

autor: admin / vloženo: říj 15, 2015