Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Doc. Petr Jakubík - „Bankovní sektor a jeho význam pro ekonomiku“

(Richard Steiger, 8.O) Druhého října nás poctil svou návštěvou můj „bývalý“ spolužák Petr Jakubík. Jeho vědecké portfolio - finanční stabilita, kreditní riziko, bankovnictví, pojišťovnictví, finanční regulace a dohled. Celý jeho podpis zní: doc. PhDr. Ing. Ing. Petr Jakubík Ph.D., Ph.D. Přijel k nám z německého Frankfurtu, kde v současnosti působí, aby nás seznámil s aktuálním děním v bankovní oblasti ekonomiky.


První, co mě překvapilo, bylo jeho vystupování. Od studentských let se vůbec nezměnil. Ačkoli má šest titulů, choval se jako zamlada, byl veselý, rychlý, bezprostřední. Mladistvý vzhled, postava jako ze žurnálu. Prostě tak, jak má vypadat absolvent našeho gymnázia.

Během své dvouhodinové přednášky shrnul systém fungování bank, bankovních institucí a cenných papírů. Jeho neotřelý projev zaujal nejednoho posluchače a po čase se z přednášky stala spíše diskuse se studenty. S jeho praxí a způsobem vysvětlování problémů jsem měl jeden pocit, že by byl schopen vyřešit nejrůznější ekonomické problémy po celém světě.

Asi nejvíc nás zaujala problematika centrálních bank a jejich funkcí. Pochopili jsme hlubší smysl zdánlivě prostých akcí, které Česká národní banka podniká.

Petr Jakubík maturoval v roce 1994 a já budu letos. Těším se, až budu já, jako graduovaný chemik přednášet v roce 2038 na berounském gymnáziu svým budoucím spolužákům na téma „Samočistící a samožehlící textilie“ (hlavně pro studentky a učitelky) nebo vykládat o objevu pilulek, které urychlují odstraňování alkoholu z krve…

autor: admin / vloženo: říj 16, 2015