Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Výlet do Salzburgu aneb ,,gympláci u sousedů"

Oblast Berchtesgadenských Alp je jednou z nejkrásnějších v celé Evropě.  O tom jsme se my, studenti berounského gymnázia,  přesvědčili na vlastní oči během dvoudenního pobytu.

(Romana Nekvindová, sexta) Zdejší romantickou krajinu, tvořenou svěže zelenými loukami s pasoucími se alpskými kravičkami , si určitě na první pohled zamilujete.

Nejprve jsme navštívili rodiště jednoho z nejvýznamnějších hudebních virtuosů všech dob, Wolfganga Amadea Mozarta. Je jím malebný Salzburg,  město kultury.

Následně jsme zavítali k Hitlerovu Orlímu hnízdu neboli Kehlsteinhausu, obklopenému majestátně se tyčícími alpskými vrcholy.  Zatímco procházka po okolí ve vás budí dojem, že se právě nacházíte v horské rekreační oblasti,  teprve v nedalekém dokumentačním centru Obersalzberg na vás plnými doušky dolehne temná minulost tohoto místa. Na informačních panelech se prolínají fotografie zobrazující hrůzy Druhé světové války, podobizny nacistických představitelů a snímky z Osvětimi. Nakonec procházíte rozsáhlým systémem bunkrů, které měly sloužit jako úkryty pro hlavní členy NSDAP.

Klenotem zdejší oblasti je maličké městečko Berchtechsgaden, které vás jistě uchvátí půvabně zdobenými domečky.

Na závěr jsme absolvovali plavbu po překrásném jezeru Königssee. Kromě průzračně čisté hladiny jsme se mohli kochat pohádkovými scenériemi, jež tuto vodní plochu obklopují.


(Terezka Povolná, Adélka Valterová, Ema Horká, Katka Hronková - sekunda) Těsně před prázdninami jsme se s paní učitelkou Klimentovou a Hronkovou vydali na dvoudenní výlet do Rakouska a Německa.

Vyjeli jsme v brzkých šest hodin od budovy naší školy. Cesta byla poměrně dlouhá, ale s přestávkami jsme dojeli do cíle po poledni. 
Jako první nás čekala prohlídka historického centra Salzburgu s českou průvodkyní. Prošli jsme zahradami zámku Mirabelle, kolem rodného domu W. A. Mozarta a viděli jsme i místní pevnost Hohensalzburg. Nás, jako holky, nejvíce samozřejmě zajímala námi zvaná 'shopping strasse', takže jsme celý náš rozchod strávily tam. Nesmíme zapomenout na pravé Mozartovy koule, které můžete zakoupit pouze v maličkých obchůdcích v Salzburgu, v rodišti jednoho z nejznámějších světových skladatelů, Wolfganga Amadea Mozarta.
Odpoledne jsme odjeli pár kilometrů za město do našeho penzionu. 
Všichni jsme byli úplně nadšení z výhledu a pelargonií na balkóně. Večer jsme šli už jen na krátkou procházku, během níž jsme přeskakovali hranice.
Pak probíhaly na každém pokoji "pařby", takže se nám do nového dne  vstávalo poněkud ztěžka. 
Po lahodné snídani jsme sbalili, nasedli do autobusu a jeli směr Orlí hnízdo.
Na Orlí hnízdo jsme vyjeli speciálním autobusem a následně obřím zlatým výtahem. Je to opravdu zvláštní místo a jsme moc rády, že jsme ho mohly navštívit. Po dlouhém rozchodu jsme se vydali ještě do Dokumentačního centra. Tam jsme prolezli tajné chodby, ve kterých se ukrývali nacisté. Nasedli jsme do autobusu a odjeli do malinkého malebného městečka Berchtesgaden na zmrzlinu, která byla strašně dobrá. 
Poslední a nejlepší zastávka byla u jezera Königssee. Pro nás Češky, které neznají čisťounké řeky ani jezera, bylo Königssee opravdu něčím neuvěřitelným! Úplně průzračná, tyrkysová voda nám brala dech. Lodí jsme dojeli na malý poloostrůvek. Tam jsme navštívili především stánky s vynikajícími rybími specialitami. (Ale tak dobře, kostelík St. Bartolome byl taky nádherný.)
Po dlouhém čekání na loď jsme se vrátili zpátky na pevninu. Cesta zpátky byla delší než cesta tam. Proti nám seděl divný, hodně starý pán, který na nás neustále koukal s opravdu velkým zájmem přes své brýle s asi sedmi dioptriemi. Brr. Nazvaly jsme ho "Bavor". Minuty ubíhaly ještě pomaleji než hodiny matematiky... 

Když jsme se konečně po několika záchvatech smíchu uklidnily, loď zakotvila a my byly vysvobozeny.

Pak už jsme jen nasedli do autobusu a jeli domů. 

Vrátili jsme se hodně pozdě, takže další den jsme nevstávali před desátou.

Celý výlet do Rakouska a Německa jsme si strašně užily. Děkujeme paní učitelce Klimentové, že nás vzala s sebou. Těšíme se na příští rok! :) 


Odkaz na fotky: http://romaness.rajce.idnes.cz/Salzburg%2C_Kehlsteinhaus/

autor: klimentova / vloženo: čen 18, 2015