Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Sekunda obdivovala Národní divadlo

V pátek 27. března jsme se ráno sešli na berounském nádraží a jeli vlakem na Smíchovské nádraží. Pokračovali jsme nádhernou procházkou až k Národnímu divadlu.

Divadlem nás provázela velmi znalá paní průvodkyně. Viděli jsme základní kameny, důkladně jsme si prohlédli Hynaisovu oponu a seděli jsme v hledišti. Národní divadlo jsme si moc užili! 
Náš výlet pokračoval na Václavské náměstí, kde jsme měli dlouhý rozchod. Většina z nás šla do KFCčka. V KFCčku jsme potkali třídu ze Zdické základní školy, což byl pro některé veliký happening. 

Celý výlet do Prahy jsme si moc užili a už teď se těšíme na další!! :) 

Terezka Povolná

 

Nejvíc mě v Národním divadle zaujal krásný lustr, který vážil skoro 2 tuny. Zajímavost byla, že když bylo potřeba vyměnit žárovku, musel se vytáhnout po dvou ocelových lanech. Byli jsme si sednout dole v hledišti, kde jsme měli úžasný výhled na jeviště, které bylo kryto protipožární oponou. Vše v tomto divadle je pozlacené a dozvěděli jsme se, že prezident nebo král má nejhorší místo v sále. Dále jsme se byli podívat na terase, a poté jsme viděli i základní kameny se jmenovkami. V jedné místnosti byly i busty malířů, sochařů a všech, kteří se na výstavbě Národního divadla podíleli.

Kuba Čeřovský

 

Nedávno jsem se společně se svojí  třídou a paní učitelkou Klimentovou zúčastnil exkurze do Národního divadla v Praze.

Byl jsem zvědavý, protože jsem byl v Národním divadle když jsem byl hodně malý a už jsem si skoro nic nepamatoval.

Měli jsme možnost pozorovat práci restaurátorů, kteří divadlo opravovali.

Paní průvodkyně nás zavedla do spodního hlediště, ze kterého nám ukazovala známou oponu, ale i do balkónku nahoře, ze kterého jsme si ukazovali zvláštní lustr a okolí opony.

Hodně mě zaujala opona, kterou namaloval Vojtěch Hynais. Zajímavé mi na ní přišlo to, že každý detail opony má nějaký význam a není to jenom obyčejný obraz.

Na exkurzi se mi nejvíc líbilo, když jsme se šli podívat do sklepení  divadla na základní kámen z hory Říp a kameny z ostatních míst naší republiky.

Roman Major

autor: klimentova / vloženo: dub 14, 2015