Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Historicky první školní exkurze v Kanceláři prezidenta republiky

V e-mailové poště se objevila pozvánka „Kancelář prezidenta republiky připravila na dva předvánoční pátky exkurze na Pražském hradě pro školní třídy“. Přestože jsme odpověděli obratem, nevěřili jsme moc v uskutečnění této unikátní prohlídky. K našemu velkému překvapení do druhého dne přišla odpověď - 11. prosince máte v 10 hodin rezervovaný termín.

V pátek 11. prosince v půl desáté se sextáni sešli u vchodu do katedrály sv. Víta. Pak následovalo kolečko kontrol v bezpečnostním rámu - tašky, bundy, kapsy, občanky. Věci jsme odložili v tiskovém středisku a vešli jsme tam, kam se hned tak někdo nedostane.

Prohlédli jsme si sály, prošli nekonečnými chodbami a zaznamenali jsme „prezidentský balkon“, odkud po svém prvním zvolení promluvil Václav Havel. Usadili jsme se v kinosále, který před rokem 1989 býval svědkem schvalovacích projekcí filmů, později dějištěm tiskových konferencí.  Průvodce měl pro nás připravenou prezentaci o historii a úkolech prezidentské kanceláře i o osobnostech, které v ní v minulosti pracovaly.

Seznámili jsme se s prací architektů, kteří tuto část Hradu, určenou prezidentu republiky, upravovali - Jože Plečnika, Pavla  Janáka, Bořka Šípka. Průvodce nám ukázal, na kterých místech právě tito architekti pracovali.

Zastavili jsme se i v hradní knihovně, která se za sto let existence proměňovala v závislosti  na zájmech a politickém zaměření prezidentů republiky.

Celou cestu nás doprovázela oficiální fotografka a slíbila zaslat fotky z celé exkurze. Procházka prostorami Kanceláře prezidenta republiky byla u konce. Ještě jednou jsme prošli bezpečnostním rámem - nic si neodnášíme! Zapisujeme se do pamětní knihy jako historicky první školní exkurze v těchto prostorách. Venku před vchodem se můžeme vyfotit sami.

Rozcházíme se, abychom se trochu nadechli předvánoční Prahy.   Myslím, že nás bavilo být „historicky první…“!

autor: polednikova / vloženo: pro 14, 2015