Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Návštěva izraelského velvyslance Garyho Korena na naší škole

V úterý 3. března navštívil naši školu mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Izraele, pan Gary Koren. Působí v České republice už od 3. září 2013, kdy předal prezidentu republiky své pověřovací listiny. Jeho vystoupení a poté i beseda s více než stovkou studentů probíhaly v angličtině. Pan velvyslanec představil svou zemi jako moderní, úspěšný a demokratický stát, atraktivní pro cestování, obchod, vzdělávání i kulturní obohacení. Zdůraznil technickou vyspělost Izraele, z něhož pochází např. 90 % procesorů společností Intel. A připomněl 12 nositelů Nobelových cen z řad izraelských občanů!

Na webových stránkách izraelského velvyslanectví si můžeme přečíst velmi pochvalná svědectví o vzájemných vztazích našich států:

„Česká republika, Slovensko a Izrael si 9. února 2015 připomínají čtvrt století od chvíle, kdy jim pád smutně proslulé železné opony konečně umožnil znovu navázat přerušené diplomatické styky a následně je posunout na vysokou úroveň, která plně odpovídá hlubokým historickým kořenům česko-židovských a slovensko-židovských vazeb. První československý president T. G. Masaryk byl jedinou hlavou státu, která navštívila sionistické instituce a židovské osídlení v tehdejším britském mandátním území Palestina. Myšlenku židovského státu podporoval také ve své teoretické práci. Československo bylo jednou z prvních zemí, která uznala Stát Izrael, a to prakticky ihned poté, co byl v roce 1948 vyhlášen.“

Pan velvyslanec podpořil také účast studentů v soutěži CEMACH (hebrejsky výhonek, klíč k poznání). Jedná se o jedinečnou soutěž, která se zabývá poznáváním moderního Izraele.

Pan Gary Koren navštívil naši školu již podruhé, dříve jsme měli možnost  setkat se s jeho předchůdcem panem Jaakovem Levym. Pro studenty to byla příležitost vyzkoušet si, jaké to je poslouchat výklad v angličtině a klást otázky na nelehké téma. Pro všechny zúčastněné učitele i studenty bylo toto setkání jistě zajímavou zkušeností.

autor: polednikova / vloženo: bře 9, 2015