Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Kterak sekunda zahradničila...

Kolik byste řekli, že je před školou nádob s mobilní zelení? Schválně si typněte a pak čtěte dál. A právě tyto nádoby mají díky studentům sekundy vyměněný substrát a nové osázení. Vše potřebné - výměnu zeminy, výměnu rostlin a mulčování jsme provedli ve spolupráci s firmou Zahradnické služby Hořovice.

V úterý 15. 12. 2015 přišli studenti sekundy vybavení lopatkami, motyčkami, dobrou náladou a chutí vytvořit před školou hezkou trvalou celoročně přitažlivou rostlinnou kompozici ve 14 nádobách (kolik jste typovali? :-)).
Bylo třeba vyměnit a uložit starou zeminu, odstranit starou neprosperující výsadbu (růže svrasklá a brslen), načechrat drenáž, dosypat novou kvalitní zeminu a pak osázet a zamulčovat přírodní borovou kůrou. To vše se povedlo. Původní substrát studenti rozprostřeli kolem keřů pod okny Gymnázia. Každá nádoba byla osazena pěti rostlinami: půdokryvnou červenou růží, poléhavou jehličinkou ve zlatavém odstínu, tavolníkem japonským, červenou travinou Red Baron a šlechtěnou trvalkou dlužichou (Heucherella ). A pak samozřejmě po sobě uklidit.Děkujeme za spolupráci s firmou Zahradnické služby Hořovice pana Michala Smetany a Kristýny Kerekové Fialové – www.zahradnicke-sluzby-horovice.cz.

Studenti odvedli práci v hodnotě cca 7 – 8 tisíc KČ (počítáno podle zahradnických tabulek). Ale všechno se na peníze přepočítávat nedá – společná fotografie s nově osazenými kontejnery, pocit dobře vykonané práce a fakt, že sekundáni mohou říkat – TO JE NAŠE PRÁCE – až se v nové vegetační sezóně ukáží barvy listů, květů i šupin rostlin v plné kráse – STOJÍ ZA TO!!!

autor: stepnickova / vloženo: pro 17, 2015