Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Matematika pro marody, lenochy i maturanty

(Jana Hronková) Nebyli jste z různých důvodů na hodině matematiky? Připravujete se na písemku, maturitu nebo přijímací zkoušky a sešit z hodin matematiky zmizel neznámo kam? Při učení stejně máte stále zapnutý počítač? Pak mám pro vás několik nabídek!

Khanova škola https://khanovaskola.cz (videolekce z matematiky, fyziky i humanitních věd)

Zakladatel organizace Salman Khan (MIT, MBA) na konci roku 2004 začal na dálku doučovat svoji sestřenici matematiku a využíval při tom notepad. Když ho o pomoc poprosili další příbuzní a přátelé, rozhodl se, že praktičtější bude umístit videolekce na YouTube. Khan píše a maluje prostřednictvím Wacom tabletu a freeware aplikace pro malování SmoothDraw 3. Lekce jsou nahrávány softwarem Camtasia Studio, který zachycuje dění na obrazovce tabletu. Khanovo mluvené slovo je nahráváno pomocí mikrofonu. Děkovné příspěvky studentů přiměly Khana, aby v roce 2009 opustil svou práci finančního analytika a zaměřil se na tvorbu videolekcí naplno. Projekt dostal jméno po svém zakladateli: Khan Academy.
Projekt Khanovy akademie vzdělává žáky online v 26 světových jazycích, k dispozici je kolem 1700 videí. Zatím se jich podařilo přeložit do češtiny kolem 700, několik desítek z nich namluvil také populární herec Saša Rašilov.
• Zápis na tabuli připomíná klasickou školu, ale vy jste doma!
Základní formu vyučování představují výuková videa s doprovodným komentářem zdánlivě připomínající hodiny v kamenné škole. Na začátku každé lekce vidí žák černou tabuli, na kterou postupně imaginární učitel zapisuje poznámky a nákresy k mluvenému výkladu látky.
• Všechny lekce jsou dostupné zdarma!
Salman Kahn myslel v první řadě na maximální dostupnost lekcí, které jsou zdarma ke zhlédnutí na serveru Youtube.com. Jsou k dispozici i cvičné testy nebo pomůcky pro učitele. Žákům a učitelům, kteří chtějí materiály využívat, tak stačí pouze připojení k internetu.
• Vše pro oživení výuky! A třeba i angličtiny…
Nespornou výhodou této výuky je možnost opakovaného procvičování konkrétní látky. Pokud žák některým tématům dostatečně neporozumí, může se k nim neustále vracet.

„Mathematicator“ www.mathematicator.com (česká obdoba Khanovy školy, ale jen pro matematiku)

Autor Marek Valášek v krátkých spotech vysvětluje různé matematické problémy a řeší úlohy - a to velmi neotřele! Autor mluví neformálně, občas použije i slangový výraz, ale vše s cílem co nejvíce se přiblížit studentům. Není to ale naškodu, spíše naopak. Může tak zaujmout i ty, které odrazuje přesné matematické vyjadřování, a chtějí zvládnout alespoň tzv. typové úlohy. Projekt pokrývá nejen hlavní oblasti středoškolské matematiky, ale věnuje se i oblastem matematiky vysokoškolské. Všechny filmy vyzařují nadšení a zájem o věc, o čemž se můžeme přesvědčit už zalistováním v „Knize přání a stížností“ na webu projektu. Tento projekt lze rozhodně doporučit všem, kteří nehledají „velkou“ vědu, ale potřebují zvládnout určitou oblast matematiky, a to zejména po početní stránce.

autor: admin / vloženo: kvě 2, 2014