Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Vánoční Goslar 2.12. - 3.12. 2013

Návštěva partnerského města Goslar skupinou studentů Gymnázia Joachima Barranda. Skupina 36 studentů s doprovodem dvou vyučujících německého jazyka PaedDr. Kamily Karáskové a Mgr. Jany Gabrielové PhD Gymnázia Joachima Barranda v Berouně navštívila 2. 12 - 3. 12. 2013 partnerské město Goslar.

Po příjezdu do města přijal skupinu ředitel Ratsgymnasia Goslar pan Hans-Peter Dreß. Berounští studenti byli přivítáni v historické aule školy a místní studentky jim předvedly poutavou prezentaci o svém gymnáziu. Poté skupina berounských a goslarských studentů společně strávila hodinu v centru Goslaru, během níž se studenti vzájemně poznávali a sdíleli své zážitky. Vyučující mezitím s panen Dreßem hovořily o možnostech navázání budoucí spolupráce obou škol. Společná fotka obou skupin studentů pořízená v aule školy zůstává vzpomínkou na milé setkání, které by též mohlo znamenat začátek nového partnerství obou gymnázií.

Výlet do Goslaru popisuje i student Gymnázia Joachima Barranda Jiří Mottl. Dne 2. 12. 2013 jsme se vydali brzy ráno na zájezd do Německa. Nedlouho po 6. hodině jsme opustili Beroun a i když mnozí z nás ještě dospávali, řidič se blížil do partnerského města Goslar, ležícího v Dolním Sasku. Krátce po poledni jsme už mohli přijmout pozvání do tamějšího gymnázia, které bylo založeno už v 16. století. Ohledně historické tradice tak musíme uznat, že ta naše je bohužel mnohem kratší. Celá budova působí starobylým dojmem, ale interiér je velmi dobře proveden. Byli jsme přivítáni samotným ředitelem a skupinou starších studentů. Po návštěvě gymnázia jsme zamířili na prohlídku města s největším počtem hrázděných domů v Německu. Tečkou na konec dne byla návštěva vánoční trhů. Měli jsme tak možnost ochutnat místní pečené madle, grilované klobásy a další chutná jídla. Kdo chtěl, mohl také ještě koupit některé malé vánoční dárky. Navečer jsme se ubytovali v typicky německé ubytovně pro mládež, nazvané Jugendherberge. Dostali jsme zde večeři a snídani. Ráno jsme se opět připravili na nadcházející den a vyrazili jsme do Goslarských rudných dolů. Vzhledem k poměrně chladnému počasí bylo v dolech díky vyšší teplotě celkem příjemně. Dostali jsme každý helmu, které (jak se později ukázalo) byly opravdu zapotřebí. Průvodce dolem nám prozradil, jak zde fungovala přeprava rudy na povrch pomocí mlýnských kol. Po této exkurzi jsme opustili město Goslar a vyjeli jsme do městečka Gernrode, kde se nacházejí největší kukačkové hodiny na světě. Jsou vysoké 14 metrů a zviditelnily toto malé město. Po krátké návštěvě Gernrode jsme zamířili do Quedlinburgu. Toto město je plné tradičních hrázděných domů, typických pro severní Německo. Stejně jako v Goslaru jsme mohli navštívit adventní trhy. V podvečer jsme opustili Quedlinburg a vydali se na cestu domů obohaceni o mnoho zážitků.

autor: admin / vloženo: pro 9, 2013