Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

NÁVŠTĚVA TECHMANIE V PLZNI

(Jiří Vrecion, tercie, reportér čsp. Výletník) V úterý 4. června 2013 jela kvarta gymnázia Beroun na školní výlet do Techmanie v Plzni. Pro doplnění počtu výletníků se připojilo 14 žáků z tercie. Jako dozor s námi jel pan ředitel Lidinský a paní učitelka Štulíková. Po hodinové cestě jsme dorazili na místo určení. Techmánie je už podle názvu o vědě a moderní technice. Jejich slogan: „Vzorečky jen suchý jsou, TECHMANIA věda hrou“ skvěle vystihuje tuto budovu, která se nachází v ohromném komplexu.

Hlavním cílem Techmanie je podnítit nebo posílit zájem veřejnosti o vědu a techniku a inspirovat děti a mládež ke spojení jejich profesní kariéry s výzkumem a technickými obory. Já osobně jsem tu byl již podruhé, ale vrátil bych se sem i potřetí. Poměrně nezajímavé téma pro některé z nás je tu velmi dobře zpracované.

Velká expozice, která je obohacená o ukázky parního stroje a tekutého dusíku, byla pro mě nejzajímavější. Byly popisovány jevy, při nichž zůstává „rozum stát“. Paní, která nás prováděla, mluvila velmi erudovaně a bylo vidět, že opravdu ví, o čem mluví. Pro oživení vystoupení si brala malé dobrovolníky z publika. V komplexu byly na výběr expozice jako TOP SECRET , POJĎ NA TO a pár dalších. V Top secret byly popisovány základní věci „špionství“, což myslím zaujalo nejvíce lidí. Mohli jste se vžít do kůže pravého agenta, mohli jste si zkusit projít kontrolou na letišti,vyzkoušet, jak fungují špionážní družice, porovnávat vystřelené kulky či otisky pneumatik.

Jednou z dalších expozic, neméně zajímavou, je vývoj automobilového závodu značky Škoda.Dozvíme se zde vše od období války až po současnost. Při odjezdu jsem si odvážel pocit, že jsem se dozvěděl něco víc. Návštěvu Plzeňské Techmanie vřele doporučuji každému, ať už se zajímá o vědu, nebo nikoli. Vše je podáno stylem, kterému porozumí i mladší návštěvníci a navíc je to velmi zábavné.

Vstupné bylo spozorováno společností ABB (www.abb.cz)

Jak jsme se ulili ze škol

(Anna Hirnerová, tercie)

 V úterý 4.června jela kvarta do plzeňské Techmánie, zbylá místa v autobuse jsme pak zaplnili my – terciáni. Cesta uběhla celkem rychle a po příjezdu nuda rozhodně nebyla. V jedné velké místnosti byly různé clony – pro pokusy se stíny, hry a modely. Nejvíc mě  zaujala část se „štěnicemi“, šiframi, mikrofony a laserovými paprsky. Prohlédli jsme si, co šlo, ale všechno jsme to před pokusy s dusíkem stihnout nemohli.

Přednáška byla naprosto bezvadná. Ledový dusík vypadá vcelku mysticky – dokáže zmrazit růži tak, že se dá rozbít stejně snadno jako tenké sklo. Vlastně dokáže zmrazit všechno možné. Zajímavý jev také je, když do něj nalijete horkou vodu. To pak vytvoří hrozně moc mlhy, která nejdřív vyletí do vzduchu a pak se líně převaluje po zemi, přičemž vám obepíná kotníky jako ledová pouta. Dál jsme absolvovali nezáživnou přednášku o parních strojích. A ta poslední byla o elektřině. Ke škole jsme se vrátili kolem druhé hodiny a myslím, že výlet se vydařil.

Techmania

(Tereza Fleková, tercie)

V úterý 4.června se vydala kvarta s polovinou tercie pod vedením pana ředitele Lidinského a paní profesorky Štulíkové do Techmanie v Plzni.

Vyrazili jsme ráno v 8 hodin a po 9 hodině jsme už byli na místě. Nejprve jsme si uložili věci do skřínek a potom se rozprchli po celé budově, abychom si pořádně prohlédli všechny vystavené pokusy a atrakce. Dozvěděli se zajímavé věcí například o lomu světla, vedení elektrického proudu, Pythagorově větě, jaderné fyzice, parním stroji a mnoha dalších věcech.

Největší atrakcí pro kvartány byl skládačkový stůl. Zúčastnili jsme se ukázky pokusů s tekutým dusíkem, kdy zaměstnankyně Techmanie postupně mrazila a kladivem rozbíjela různé věci. Na konci jsme se všichni sešli u Vandergraphova generátoru, kde jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak vypadá statická energie. Potom už byl čas Techmanii opustit a vydat se zpátky ke škole.

autor: admin / vloženo: čen 12, 2013