Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Právník roku 2012 – v kategorii Talent roku - JUDr. Jakub Morávek (abs. 2004)

(Klára Nová, 3.B) Dne 13. března 2013 naši školu navštívil náš bývalý absolvent JUDr. Jakub Morávek. Tento mladý muž se stal Talentem roku 2012, kdy oslovil porotu svou prací s názvem Model práva – Vztah práva a morálky. Na požádání své bývalé třídní profesorky Kamily Karáskové si pro žáky třetích ročníků připravil poutavou přednášku, která se týkala práva a všeho, co s ním souvisí.

Na začátku nám pan doktor Morávek ve stručnosti popsal, čemu se věnuje a co jeho práce obnáší. Musím podotknout, že většina studentů byla překvapena, že  vede na Právnické fakultě UK kurzy zabývající se pracovním právem a právem sociálního zabezpečení a zároveň pracuje v jedné z pražských advokátních kanceláří. Dále hovořil o tom, proč si tuto práci vybral a nezapomněl zdůraznit, že to určitě není kvůli penězům, ale protože ho to baví a rád je v kontaktu s lidmi. Bylo od něj velice milé, že dával prostor i nám studentům, mohli jsme mu pokládat různé otázky a tím přinášet do diskuze další zajímavá témata, jako je například amnestie. Většinu studentů zajímalo, jaký na ni má pan doktor názor. Také padaly otázky, jestli by se někdy v budoucnu chtěl angažovat v politice nebo zda má v plánu kandidovat na prezidenta republiky až na to bude mít dostačující věk.

Na závěr ještě stihl poradit studentům, kteří se chystají na práva, aby nepodceňovali přípravu a hlavně se nevzdávali, neboť studovat tento obor není nic jednoduchého a důležitá je zde pilnost a vytrvalost.

Každý, kdo se této přednášky zúčastnil, musí uznat, že byla poutavá a zajímavá. Žádného studenta neuspala, jak se občas na některých přednáškách stává. Pro mě osobně to byla jedna z nejzajímavějších přednášek, kterých jsem se během svého studia zúčastnila.

autor: admin / vloženo: bře 20, 2013