Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Poučná přednáška

(Martin Řanda, Marcel Zábojník, tercie) Ve středu 13. března k nám zavítala mluvčí Policie České republiky Lenka Uriánková, která navštěvuje i jiné školy na okrese Beroun a přednáší o kriminalitě. Její hlavní úkol je vysvětlit, co všechno s sebou přináší užívání drog a porušování práva vůbec.

Přednáška probíhala formou prezentace na interaktivní tabuli. Nplk. Uriánková v úvodu představila uniformy, které policisté nosí. Studenti tercie se nejdříve dozvěděli informace o počtu policistů v Berouně, kteří mají na starosti jak dopravu, tak i kriminalitu. Podmínkou přijetí je bezúhonnost, věk nad 18 let a čistý trestní rejstřík.
V druhé části přednášky jsme si zopakovali informace z výchovy k občanství o druzích trestných činů a o trestech za porušování zákona. Řeč přišla na loupež, krádež, znásilnění, vydírání, ublížení na zdraví, ale i na stalking, jenž se projevuje např. pronásledováním oběti přes internet, SMS zprávy nebo pronásledováním.
Naše lektorka v další části hovořila o závislosti, hlavně pak o drogové. Prezentace pomocí fotografií řadu z nás vystrašila. Na obrázcích jsme viděli třeba byty narkomanů. Jeden, který obýval student medicíny, byl plný odpadků, injekčních stříkaček a bohužel i zvratků... Jednou ho spolubydlící prý našli mrtvého.
V závěru přednášky si studenti mohli prohlédnout repliky nejčastějších drog, jako je kokain, LSD a konopí. „ Je to jen vaše rozhodnutí, jakou cestu si vyberete. Pokud bude kladná, tak vám blahopřeji“, řekla paní Uriánková. My jí děkujeme za poučnou přednášku, kterou absolvuje 21. března i sekunda našeho gymnázia.

autor: admin / vloženo: bře 22, 2013