Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Návštěva izraelského velvyslance Jaakova Levyho na naší škole

(Dominika Vrecionová, Jan Ševčík) Je úterý, 15. ledna 2013. Čekáme vzácnou návštěvu, velvyslance státu Izrael pana Jaakova Levyho. Promýšlíme otázky, které mu chceme položit, připravujeme si v duchu anglické formulace. Pak přijíždí ochranka, kontroluje sál a přilehlé místnosti. Po všem očekávání a napětí přijel velmi charismatický, sympatický, starší muž, který na první pohled vzbuzoval respekt. Úvodem napsal na tabuli hebrejské slovo. Jeho první otázka byla: “What does it mean?“ – Co to znamená? Na druhý pokus někdo ze zadních řad uhodl, že se jedná o slovo „Izrael“. Jeho další otázky se týkaly našich obecných znalostí situace v Izraeli. Následoval krátký výklad věcí, které by každý vzdělaný člověk měl o Izraeli znát.

            Ale nejednalo se o jen přednášku, nýbrž o řízenou diskuzi. Nutno poznamenat, že velmi živou a zábavnou a ačkoliv bychom to do pana Levyho neřekli, byl velmi vtipný a mluvil skvěle anglicky. Ve Velké Británii se narodil, takže je to pochopitelné, nicméně ovládá i další jazyky, jako je francouzština, italština, samozřejmě hebrejština, učí se dokonce česky (studoval české dějiny literatury).

            Beseda probíhala v angličtině. Z naší strany padaly různé otázky na jeho osobního život, na situaci v Izraeli, (těch bylo samozřejmě nejvíc), došlo i na jeho názory na Českou republiku a odvážili jsme se zeptat i na jeho dojem z volby našeho prezidenta republiky. Na tuto otázku nám z diplomatických důvodů pochopitelně neodpověděl. Došlo i na to, že nemá rád knedlíky.

            Ptali jsme se na věci ze současného života v Izraeli. Nejvíce otázek se zákonitě  týkalo  soužití multikulturní společnosti, tvořené Židy, Araby a příležitostnými křesťany. K tomuto tématu se pan Levy vyjadřoval velmi kultivovaně a i přes svůj původ  i osobní zkušenosti všemožného rázu vykládal dotyčné problémy ze všech úhlů pohledu s naprosto diplomatickým přístupem a bez předsudků. Podle jeho osobního názoru je mírové soužití vždy možné. V nejbližší budoucnosti lidstvo však asi válčit nepřestane.

            Pan velvyslanec nás navštívil v rámci projektu Cemach, což je soutěž, která se pořádá letos druhým rokem a má za cíl seznámit studenty se současnou podobou Izraele. Studenti našeho gymnázia se do ní také zapojí. V Čechách byl totiž před nedávnem uskutečněn  průzkum, ve kterém se zjistilo, že Češi o Izraeli moc neví. Obzvláště studenti jsou ovlivněni médii, která propírají vojenské události, a valná většina mladých lidí si myslí, že Izraelci jsou vlastně jenom ubohý lid, který stále truchlí nad svými rodinnými ztrátami z dob holocaustu. Samozřejmě, byla to hrozná doba, ale uplynulo už dlouhých šedesát let a lidé v Izraeli žijí, i přes válečné konflikty s okolním světem, vcelku normální život.

 

autor: admin / vloženo: led 16, 2013