Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Mladí hořovičtí záchranáři mezi pedagogy

Škola ještě na konci srpna pro děti nezačala, ale pedagogický sbor gymnázia hned v přípravném týdnu čekalo několik porad, školení a akcí. V sále školy se ve středu 29.srpna sešli všichni učitelé i ostatní zaměstnanci školy. Tisková mluvčí hořovické nemocnice Lucie Zemanová představila dvojici záchranářů Rostislava Hájka, Dis. (ARO) a Petra Kotvu (ARO).

Uměli bychom správně a rychle zareagovat, když někdo v naší blízkosti dostane epileptický záchvat? Co udělat při hypoglykemickém šoku, jak pomoci při alergické reakci na bodnutí vosou? Má se vyndat při úrazu z rány předmět, který v ní uvízl? Co moderní medicína doporučuje při zástavě srdce? Teoretická a praktická instruktáž neměla chybu  a jako pedagogům nám nezbylo než vyslovit slova pochvaly. Na modelu jsme si mohli vyzkoušet rychlost, sílu a přesné místo masáže srdce, stejně jako zástavu tepenného krvácení.

Pomoci druhému, zachránit lidský život, přispět i slovem útěchy při  zranění je to, co povyšuje člověka nad jiné živé bytosti. Ten, kdo se dal na tuto profesní dráhu, si zaslouží dík a my ostatní bychom jim měli být nápomocni.

Děkujeme tímto vedení Nemocnice Hořovice za inspirativní a velmi prospěšnou akci.

autor: chocova / vloženo: zář 3, 2012