Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Po návštěvě v CERNě nevidím to černě

Ve dnech 11.-13. 6. 2014 uskutečnil se zájezd vybraného studentstva pod vedením Věry Šimonové a za dozoru Zbyňka Hamerníka do Švýcar. Hlavním cílem byla celodenní návštěva špičkového vědeckého pracoviště CERN v Ženevě. Kromě toho jsme si prohlédli i další přírodní, kulturní a turistické zajímavosti okolo Ženevského jezera, v Luzernu a na Rýnu. Čtěte dále rozpis jízdy glosovaný poznámkami od studentů.

V úterý ve 22.00 hod vyrazila polovina 3.B doplněna kvintány, sextány, septimány a studenty z 1.B, 2.B a 3.A autobusem na noční přejezd Německa. Okolo Norimberku a Stuttgartu jsme přijeli do Schaffhausenu prohlédnout si vodopády na Rýnu.
G. Šachová: V brzkých ranních hodinách jsme přijeli k Rýnským vodopádům, které se nachází mezi obcemi Neuhausen am Rheinfall a Laufen-Uhwiesen. Říká se o nich, že jsou největší chloubou Švýcarska. A je tomu tak. Jsou 150 metrů široké a 23 metrů vysoké. Je úžasné, jak blízko jsme se k nim mohli přiblížit a mohli jsme vidět, jak jsou obrovské.
Po snídani a hodinovém přejezdu jsme přijeli do Lucernu. Ve městě jsme strávili asi tři hodiny procházkou kolem Lvýho památníku, Kapličkového mostu na Reusse a vyhlídkovými místy na staré město obehnané hradbami, Lucernské jezero a vrcholky hor. Následovala další hodinka a půl v autobuse a sjezd kolem vinic zařazených do přírodních památek UNESCa k Ženevskému jezeru.
P. Dušková: Ženevské jezero každého očaruje svou krásou a velikostí. Když jsme u něj byli my, bylo krásně, takže jsem si připadala jako u moře.
První zastávka u jezera byla ve Vevey.
M. Šetek: Švýcarská města jsou proslulá čistotou a krásou. V tomto případě tomu nebylo jinak. Z břehu jezera jsme koukali na vrcholky zasněžených Alp, jeden z nejkrásnějších výhledů na světě. Ve Vevey kdysi bydlel komik Charlie Chaplin a taky zde má pomník Jan Palach.
Po krátkém přejezdu jsme se v podvečer ubytovali na periférii Ženevy.
J. Mottl: Ubytování ve formuli bylo téměř bezproblémové. Jediným problémem bylo pro nás velké horko, které nás doprovázelo téměř po celou dobu zájezdu. To samozřejmě ale není vina formule, takže opravdu nemám nic, co bych ubytování vytkl.
A přišel vrchol výletu – v 8.30 jsme měli sraz s paní Mgr. Inou Chalupkovou a doc. RNDr. Zdeňkem Doležalem, Dr. na recepci CERNu.
J. Flíček: Po příchodu do CERNu jsme se přivítali s Inou Chalupkovou, studentkou pana Doležala, díky kterému jsme vůbec mohli CERN navštívit. Ina Chalupková nás zavedla do přednáškového sálu, kde se nás snažila všemi svými silami zasvětit do toho, čím se v CERNu zabývají, jaké mají cíle, jaké jsou členské státy atd.
V přednáškovém sále jsme mj. shlédli motivační animaci The Bottle to Bang.
M. Šetek: Dozvěděli jsme se, že se v areálu nachází několik urychlovačů. V urychlovačích dochází ke srážce protonů a poté se pomocí detektorů (např. Atlas) zkoumá, co vzniklo za izotopy. Celý tento proces vede k představě, jak to mohlo vypadat při vzniku vesmíru.
Rozděleni do dvou skupin jsme pak za asistence dalších průvodců Lady a italského manžela paní Iny prošli halu s urychlovači LINEC a LEIR a s oddělením, kde se z vodíku získávají protony. Zároveň probíhala prohlídka Computer Centera s vyhlídkou na farmu serverů zajišťujících jednak síťové služby včetně progresivní technologie GRID a také zálohování a zpracování obrovského množství dat z detektorů srážek. A pak přišel čas oběda.
R. Steiger: Zaměstnanci výzkumného zařízení CERN si na stravu stěžovat nemohou. Přímo v areálu se nachází hned několik "občerstvovacích stanic", ve kterých sídlí hned několik kuchyní. Můžete si vybrat od pizzy a těstovin, až po jídla jako smažená ryba s hranolkami. Pokud máte zájem o něco dražšího, můžete si dát třeba lososa nebo steak. I přesto jsou ceny na přijatelné úrovni.
Na odpolední část prohlídky jsme se znovu rozdělili – tentokrát na čtvrtiny. Tak jsme postupně prošli detektor Atlas umístěný přímo na LHC (vzácně přístupný díky probíhajícím úpravám), výstavu Microcosmos a expozici Globe.
P. Dušková: Bylo fascinující vidět tento obrovský detektor na vlastní oči. A tvar ochranné přilby také pobavil.
J. Mottl: Výstava Microcosmos byla celkem zajímavá. Dokáže přiblížit laické veřejnosti jadernou fyziku. Návštěvník si může obohatit znalosti například o qarcích nebo vyzkoušet i některé fyzikální pokusy.
J. Šalka: Globe jako samotný mě uchvátil svou nepatřičnou velikostí a rozložitostí, ačkoliv to pravé, to nejlepší nebyl jeho vnější vzhled, ale celková vnitřní vybavenost a nádherná mnohotvárná barevnost, jež byla v jisté míře věnována na podsvětlení „stojanů“ s expozicemi. Úplnou „třešničkou na dortu“ byla pak videoprojekce, promítaná současně a rozloženě na třech zakřivených prohnutých stěnách a vystouplému kruhu uprostřed, která ve mně zanechala nepopsatelný dojem, s jistou metaforou přirovnávatelný k duchaplnému oněmění. Návštěva této „budovy“ byla jistojistě ohromující.
Kolem sedmé hodiny jsme se vrátili na ubytovnu. V pátek ráno jsme v 8.15 nastoupili sbalení do autobusu na okružní jízdu Ženevou přes budovu Spojených národů a ústředí Červeného kříže a červeného půlměsíce, dále po nábřeží jezera kolem pahorku se středověkým jádrem města až k molu místního vodotrysku.
J. Flíček: Ženeva pro mě byla asi vůbec nejhezčím městem, které jsem v zahraničí navštívil. Na jednom ČISTÉM místě najdete hezké domy, restaurace, krásné Ženevské jezero s obrovským vodotryskem, a to vše mezi překrásnými horami se zasněženými vrcholky. Na toto všechno se navíc můžete podívat z místní vyhlídkové věže. Poté máte vše jako na dlani.
Se sextány jsem se vydal pěšky z centra do budovy ITU na výstavu ICT Discovery (a cestou jsme se fotili s nejrychlejší sériovkou světa - Bugatti Veyron SuperSport!!!).
R. Steiger: Návštěva výstavy v telekomunikačním centru v Ženevě je věc, která by se neměla vynechat. I když se jedná převážně o historii telefonů, televizorů a jiných věcí, o kterých toho sami jistě již víte spoustu, úroveň interaktivity je opravdu na vysoké úrovni a budete na výstavu vzpomínat jen v dobrém.
Po odpoledním srazu jsme došli k hodinářskému muzeu.
J. Šalka: Návštěva muzea Patek Philippe byla podle mě nevynechatelnou součástí prohlídky Ženevy. Tolik krásných, někdy až kýčovitých hodinek či různých doplňků vyvolává pocit naprosto dokonalé a přesné detailní práce, snoubené s celkovým šarmem těchto zlatých a vyzdobených unikátů. Zpestřením mi bylo, jelikož muzeum mělo tři patra a expozice bylo nadmíru, chodit opačně vůči normálnímu směru prohlídky expozic. Doplněním perfektní dokonalosti muzea byl personál, jenž sice neladil k historickému nádechu vystavených exponátů, ale zato mu dodával patřičnou jiskru a špetku módního a elegantního vkusu.
V 19.00 všichni nastoupili do autobusu rodinné firmy OKBus z Vráže a v sobotu v 8.30 jsme se vrátili ke gymnáziu.
G. Šachová: Na skvělém výletu zorganizovaném paní profesorkou V. Šimonovou a panem profesorem Z. Hamerníkem se také podíleli páni řidiči Oldřich a Oldřich Kloučkovi. Se vším nám vyšli vstříc, byla s nimi legrace a po celou dobu nás bezpečně přepravovali do míst, ze kterých jsem si přivezla ty nejlepší zážitky.
Za sebe musím vyseknout poklonu studentům za perfektní chování a reprezentaci školy, dokonalou dochvilnost, respektování pokynů a samostatnost. Velice děkujeme paní Chalupkové za promyšlené a poutavé provádění areálem CERNu a zejména panu Doležalovi za osobní přístup a pomoc se zajištěním zájezdu. Doufáme, že naše spolupráce bude po přednášce o objevu Higgsova bosonu, konání aktivity programu International Masterclasses a tomto zájezdu pokračovat.
Věřím, že výlet splnil své cíle – ukázal, že špičková pracoviště jsou na dosah ruky, motivoval studenty k zájmu o techniku (neb řemeslo má zlaté dno), inspiroval organizací a prostředím každodenního švýcarského života a hlavně připomenul jednoduchý recept: pracovitost + poctivost + inovace = úspěch → spokojenost.

Fotky jsou rozmístěny dle dnů v těchto fotogaleriích:
CERN 2014 - den první
CERN 2014 - den druhý
CERN 2014 - den třetí

autor: hamernik / vloženo: čen 24, 2014