Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

V květnu a červnu žila škola nejen maturitami!

Květen a červen byly ve znamení maturitních zkoušek. Vedle toho se uskutečnily i jiné aktivity studentů, o nichž psal i regionální tisk nebo se objevily na stránkách „Aktualit města Berouna“. Zmiňme se alespoň o dvou z nich – o tradičním výměnném pobytu francouzštinářů ve Vizille a o besedě studentů sexty a kvinty s básníky v rámci Festivalu STRANOU.

Jeden z prosluněných květnových týdnů strávilo 34 našich studentů ve francouzských rodinách. Cestou jsme se krátce zastavili v lotrinských městech Mety a Nancy a poznali jsme, jak se kdysi léčilo v historickém špitálu v burgundském Beaune. Pak už nás vítali přátelé ve Vizille. Celý týden ve francouzské rodině, náročná francouzská konverzace, společné večeře, zábava i poučení na celodenních výletech – to je tradiční náplň výměnných pobytů.
Navštívili jsme muzeum vody v Ponts en Royans, zvláštní stavbu „paláce“ listonoše Chevala v Hauterives, Grenoble se zajímavými muzei i zákoutími, čokoládovnu pana Bonnata a výrobnu slavného likéru Chartreuse ve Voironu. A na závěr – žabí stehýnka k obědu ve školní jídelně! Tak takové bylo naše „francouzské“ jaro. Byl to historicky 22. výměnný pobyt s lyceem ve Vizille. Máme už dokonce plán na příští rok – vedle tradiční výměny s vizillskou školou bychom rádi navštívili jeden z nejkrásnějších regionů Francie, Provence. Přemýšlejte o tom !!! Francouzštináři budou mít přednost, ale uvítáme i nefrancouzštináře.

Dalším příjemných zážitkem  bylo setkání s básníky v rámci Festivalu STRANOU (viz fotogalerie), který pořádalo sdružení Stranou evropští básníci naživo již čtvrtým rokem, letos za podpory města Berouna.

Básníci jsou jemní a citliví lidé. Učíme se o nich ve škole v literatuře, ale mnohdy jsou tak plaší, že se s nimi málokdy setkáme. V sále naší školy uvítaly naše dvě třídy překladatelku Lenku Daňhelovou, která uvedla hodinové autorské čtení Kateřiny Bolechové, Eriky Crosary, Genowefy Jakubowské-Fijakowské, Malgorzaty Lebdy a Tomáše Weisse. Recitovalo se česky, ale také polsky a italsky. Kdo by čekal pubertální reakce prázdninově naladěné mládeže, byl by zaskočen a překvapen. V sále by bylo slyšet upadnout i špendlík a všichni jsme okouzleně naslouchali moderní poezii. Přítomné básníky jsme odměnili zpěvem, písnička měla příznačný název „I Will Follow Him“.

A to se také stalo – skupina italštinářů si pro sebe zabrala italskou básnířku Eriku Crosaru a povídali si společně italsky nejen o poezii. Menší část studentů pokývala hlavou, že jim hodina poezie stačila, a šli pokračovat …asi v matematice. Sál se ale stále nevyprazdňoval, většina studentů zůstala. Následovaly otázky na inspiraci, nápady, důvody tvorby…hodně otázek, ještě více odpovědí. I mezi dnešními mladými je řada těch, které zajímá poezie i její autoři. Mnozí studenti se možná pokoušejí psát.

V předprázdninovém a pomaturitním tempu bylo setkání s básníky příjemným zastavením, setkáním se zajímavými lidmi.

autor: polednikova / vloženo: čec 1, 2011