Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Píše se o nás v berounském deníku

(Marie Poledníková) Francouzštináři v letošním roce využili řady možností, jak používat Molierův jazyk v praxi. Od začátečníků po nejpokročilejší. Prostřednictvím Berounského deníku o tom informujeme i jeho čtenáře.

S francouzštinou do Evropy

Berounský deník - 29.6.2006 - v rubrice NAPSALI JSTE NÁM

Výletem do letní Paříže završili studenti berounského Gymnázia Joachima Barranda své letošní "francouzské" aktivity.
Od začátku školního roku se naplno rozběhla příprava na tradiční výměnu našich a francouzských studentů s lyceem ve Vizille. Naši přátelé poznali české velikonoční zvyky, prohlédli si Prahu, Terezín, ochutnali karlovarské prameny. My jsme na vlastní oči obdivovali avignonský most, známý z 1. lekce všech učebnic z písničky "Sur le pont dďAvignon", prožili nezapomenutelný týden ve francouzských rodinách v podhůří Alp a v závěru pobytu jsme vystoupali vláčkem do výše necelých dvou tisíc metrů a prohlédli si panorama Alp s nejvyšší horou Mont Blanc a ledovec Mer de Glace.
Mezitím proběhla soutěž o frankofonii, která se tentokrát týkala francouzsky mluvících afrických zemí. Zúčastnila se jí třída 2. A a za svůj plakát, znázorňující francouzštinu jako jazyk mezinárodního porozumění, získala diplom ministra zahraničních věcí.
Ani 9. květen - Den Evropy - nezůstal stranou pozornosti. Naše gymnázium navštívili tři pracovníci EU z Bruselu, jednou z nich byla i naše absolventka Eva Horelová. Mluvilo se nejen o možnostech práce v EU a pro EU, ale také o významu francouzštiny pro všechny, kteří žijí v Bruselu a pracují v evropských institucích. V polovině června se uskutečnil výlet, který se konečně týkal i nejmladších adeptů "Molierova" jazyka. Ti, kteří se učí francouzsky prvním rokem, vyrazili do Paříže. Poznat hlavní město Francie a jeho památky, nadechnout se "francouzského" vzduchu, použít první nesmělé větičky a vůbec najít další motivaci ke studiu tohoto nelehkého, ale krásného jazyka. Vyjeli jsme ze studeného, nevlídného počasí a uvítala nás Paříž plná slunce. Viděli jsme všechno, co se vešlo do třídenní návštěvy - Eiffelovku, Louvre, Montmartre, La Défense, Champs Elysées, Versailles - všechno je možné si prohlédnout na www.gymberoun.cz v několika fotogaleriích.
Francouzština je po angličtině druhým jazykem Evropské unie. Berounští gymnazisté dělají všechno pro to, aby ji zvládli. Vždyť "kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem".

PhDr. Marie Poledníková, Gymnázium J. Barranda Beroun

autor: admin / vloženo: čen 30, 2006