Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Není maso jako MaSo!

MaSo je MAtematická SOutěž, ve které jde, jak název napovídá, o matematiku – řeší se tam spousta zajímavých příkladů a logických úloh, ale taky, i když to už název nenapovídá, o strategické uvažování a týmovou spolupráci. Organizátory MaSa jsou Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a PIKOMAT. Za GJB soutěžili terciání Julie Chlebounová, Eliška Komancová, Teodor Machart a Vít Žebra. V obrovské konkurenci na půdě proslulého MATFYZu obsadili 35. místo ze 62 zúčastněných družstev z celé republiky.

A letošní podzimní MaSo se konalo v úterý 8. listopadu 2016. Účast 62 čtyřčlenných týmů z celé ČR ovlivňovala číslovka 32. Součet ročníků (6. = PRIMA, 7. = SEKUNDA, 8 = TERCIE 9. = KVARTA) 2. stupně ZŠ, které členové družstva navštěvují, mohl být maximálně 32.

A tak náš tým terciánů – tedy číslo 8, právě v součinu 8 x 4, těsně splnil požadované kritérium. O založení družstva GymBeroun a účast v soutěži se zasloužil hlavně Teodor Machart, který mě upozornil na možnost zaregistrovat GJB do této soutěže. A měli jsme to tip ťop – byli jsme poslední možní zaregistrovaní. S námi byla již kapacita soutěžních míst stoprocentně zaplněna.

Ročník to už byl desátý, a tak ti ze soutěžících, kteří měli loňské a předloňské zkušenosti, mohli uplatnit osvědčené strategie ve 120 minutovém soutěžním počítání, vymýšlení, běhání, stříhání i lepení tak, jak zadání v příkladech velelo.

Nebylo to opravdu jen tak – po vypočítání příkladu se s výsledkem běželo!!! k dohlížejícímu pořadateli. Ten pak na základě odevzdání výsledku vydal další příklad k řešení. Tudíž se na výsledném počtu bodů a následně pořadí nejednalo pouze o bystrou hlavu, ale i rychlé nohy a vytříbenou strategii...

Pro Julii, Elišku, Teodora a Víťu to byla obrovská zkušenost. Také se poprvé dostali na půdu našeho národního skvostu – Karlovy univerzity - v jednom z nejkrásnějších koutů Prahy na Malostranském náměstí. Mohli si projít jednotlivá patra budovy, zažít atmosféru poslucháren a třeba si představit, jak zde budou po úspěšně složené maturitě studovat.

Více se o soutěži můžete dozvědět na http://maso.mff.cuni.cz/.

 

autor: stepnickova / vloženo: lis 16, 2016